Foto's

Aan de hand van de volgende reeks foto's zal ik duidelijk maken wat er met deze prachtige 1e periode Boulle klok gebeurd is om deze weer in een goede conditie terug te krijgen.

klok Hier ziet u de Boulle klok zoals ik hem binnen kreeg. Het bronswerk van de kop heb ik al verwijderd maar hierover later meer. Zoals u kunt zien is al het bronswerk en inleg een beetje donker (soms zwart) geworden


klokHier nogmaals de klok maar dan duidelijker. Op deze foto is nog beter te zien dat het bronswerk en de inleg erg donker van kleur zijn.


klokDit is de console waar de klok op staat. Ook hier is weer duidelijk te zien dat het geheel niet meer zo spreekt en dat het hoog tijd is om alles een keer een goede onderhoudsbeurt te geven.


klokToen bijna al het bronswerk dat op deze Boulle klok zit verwijderd was, zag de klok er zo uit.klokEn dit is de klokkast nadat zij van al haar bronswerk is ontdaan.klokHier nogmaals de console. Het bronswerk wat hier normaal gesproken op zit ligt er bij.klokDit is de achterdeur van de klok. Op deze foto is duidelijk het resultaat van de restauratie te zien. (de 2e foto geeft een aanzicht van voor de restauratie)klokHier is het verschil goed te zien tussen voor en na de restauratie.
Het beeld is hier al behandeld en de rest nog niet.


klokDit zijn de pootjes van de klok nadat deze zijn schoongemaakt. Zoals u ziet is de stralende/sprekende kleur weer teruggekomen zoals deze van oorsprong behoort te zijn.


klokOp deze foto zijn de ornamenten te zien die normaal gesproken het vooraanzicht van de klok vormen. Ook deze zijn weer schoongemaakt en hebben hun sprekende kleur weer terug.klokHier zijn de ornamenten te zien die op de console behoren te zitten. Ook hier is weer een duidelijk verschil ten opzichte van de voorgaande foto's.


klok Dit is de totaal gedemonteerde wijzerplaat nadat deze op zodanige wijze behandeld is dat de wijzerplaat weer "tot leven" is gekomen. Hij heeft weer de prachtige authentieke uitstraling.


klok Hier zijn de sierlijsten te zien die normaal gesproken rondom de zij-ruitjes zitten. Tevens houden deze de ruitjes op zijn plaats. Ook deze zijn al schoongemaakt.

Vanaf hier komen een aantal foto's die over het uurwerk gaan:


klokHier ziet u het vooraanzicht van het "vuile" uurwerk.


klokHier is het achter-aanzicht van het "vuile" uurwerk te zien. Tevens is hier te zien dat het een gesigneerd uurwerk is dat door een zeer bekende maker is gemaakt.
( dwz dat deze klok een top exemplaar is!!)

klokHier is te zien hoe dit uurwerk in elkaar zit. De achterste platine is eraf gehaald zodat u een keer een kijkje in het uurwerk kunt nemen.


klokOp deze wijze wordt de slijtage van de tapgaten aangegeven. D.m.v. een pijl weet ik naar welke kant het tapgat is uitgesleten.Dit is natuurlijk belangrijk want het tapgat moet wel weer op de juiste plaats terug komen.


klokDit zijn de onderdelen nadat deze zijn schoongemaakt. Al de aanslag die door de jaren heen ontstaan is is hier verwijderd.


klokDe console nadat deze is schoongemaakt.

klok Het eindresultaat...
Het is fijn om zo'n prachtige klok te mogen opknappen. De klant herkende hem bijna niet meer terug en is zeer tevreden.

sp